Romanii vor putea lua credite mai usor: bancile nu mai fac profit

Romanii vor putea lua credite mai usor: bancile nu mai fac profit

 

Detalii

O analiza a sistemului bancar al acestui moment, prezentata in cadrul cinferintei Mediafax Talks about Banking a prezentat ideea conform careia bancile vor trebui sa redeschida activitatile de creditare, deoarece este nevoie ca acestea sa isi reechilibreze profitul. Pentru omul de rand, acest lucru inseamna ca va putea accesa credite mult mai usor.

Discutiile de la conferinta s-au concentrat, in primul rand, pe riscurile pe care le-ar implica un nou val de credite. Bogdean Olteanu, unul dintre invitatii prezenti in sala si viceguvernator al Bancii Nationale Romane, a declarat ca se planuieste o reducere pe etrmen scurt si mediu a rezervelor minime obligatorii, atunci cand lichiditatea de piata va permite sa se faca o astfel de miscare.

Deoarece conditiile de acordare a creditelor s-au inasprit iar romanii au devenit din ce in ce mai nesiguri daca sa faca aceasta miscare, numarul total al imprumuturilor din tara noastra a scazut foarte mult, comparativ cu anul trecut. Astfel, bancile au intrat pe o panta descendenta, fiind nevoite sa adopte strategii noi pentru a face profit.

Pentru a repara aceasta situatie si luand in considerare increderea din ce in ce mai scazuta a romanilor in sistemul bancar, bancile se vad nevoite sa acorde conditii mai avantajoase de imprumut si sa adopte o strategie de promovare a acestora in randul cetatenilor si de consolidare a imaginii proprii. Totusi, nici asa, nu se asteapta o crestere spectaculoasa, tinand cont ca singurul tip de imprumut in care mai au incredere romanii este cardul de credit.

La acest eveniment s-au mai discutat subiecte precum analiza sistemului bancar si nebancar al Romaniei, adoptarea monedei euro, cresterea economica si factorii implicati in aceasta, conturile de economii, sistemele de credite, capitalul total si partial al bancilor, rata de schimb valutar, rolul jucat de catre software in procesul de trecere la Basel III, reglementarea bancara la nivelul Uniunii Europene si modalitatile prin care se poate face acest lucru, legea insolventei si multe altele. Printre cei care au prezentat un discurs in cadrul acestui eveniment au fost prezenti partenerul Bearing Point, Maciej Piechocki, presedintele executiv Bank Leumi Romania, Laurentiu Mitrache, viceguvernatorul BNR Bogdan Oltean, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, Florin Danescu. De asemeni, la acest eveniment au fost invitati si reprezentanti ai guvernului, ai Bancii Nationale, ai comisiilor economice ale Senatului si Camerei Deputatilor, AAF, BNR si ARB, avocati, consultanti, analisti financiari, auditori, presa si reprezentanti IT.