Ce credite au romanii la IFN-uri si la banci?

Ce credite au romanii la IFN-uri si la banci?

 

Detalii

Rapoartele depuse la finele lunii trecute arata ca romanii aveau nu mai putin de 5.6 milioane de credite, marea lor majoritate fiind facute pentru cumpararea unui imobil sau pentru nevoi personale. Aceasta cifra este mai mica decat cea inregistrata in 2008, semn ca tendinta de a imprumuta bani de la institutii bancare si nebancare este in scadere.

Aceasta scadere accelerata a numarului romanilor care fac credite bancare s-a stabilizat in ultima perioada, desi la inceputul anului bancile si IFN-urile aratau semne de ingrijorare. Acum s-a ajuns la acelasi numar de credite ca si in Noiembrie 2013. Motivul pentru scaderea interesului romanilor fata de imprumuturile bancare este acela ca bancile au inceput sa ceara din ce in ce mai multe conditii pentru a le acorda, conditii pe care nu multi si le permit, avand in vedere ca Romania abia isi revine de pe urmele efectelor asupra economiei si societatii date de catre criza financiara.

Cele 5.6 milioane de credite existente insumeaza o datorie totala de 97 miliarde de lei. DIntre acestea, 4 milioane sunt reprezentate de catre cardurile de credit, 40 de miliarde de catre cele ipotecare, intre care intra si imprumuturile apartinand programului Prima Casa, iar 53 de miliarde sunt bani imprumutati pentru nevoi personale.

Din 2008 - momentul in care a inceput criza financiara - si pana acum, bancile si institutiile financiare nebancare au pierdut 1,8 milioane de conturi, acestea fiind achitate in avans sau fiind rambursate la termen. Multe, insa, au fost vandute si catre firmele de recuperare a creantelor.

Romanii nu mai vor sa faca un credit de consum, inca din 2008, tendinta acestora fiind sa scada. In luna mai 2014, insa, s-a observat o crestere a acestui numar, insa nu si pe componenta euro, majoritatea preferand sa faca imprumuturi in lei, acestea fiind mult mai stabile si mai usor controlabile, astfel.

Ieftinirea locuintelor a avut efect si in domeniul imprumuturilor, romanii vazand oportunitatea de a cumpara casa dorita la un pret foarte mic. Neavand acesti bani disponibili, au apelat la ajutorul bancilor, numarul creditelor imobiliare fiind in crestere. Un alt motiv pentru aceasta crestere este schimbarea programului Prima Casa, care a devenit mai accesibil celor care doresc sa isi faca rate pentru o locuinta. Acum, numarul creditelor ipotecare este de 280.000, dintre care 110.000 apartin programului Prima Casa.

Romanii au inceput sa se adapteze si cardurilor de credit, folosindu-le mai mult pentru cumpararea din magazine sau din mediul online a produselor si mai putin pentru a retrage bani cash de la bancomate, asa cum faceau pana acum. Pentru extragerea numerarului, dobanda este de 30% si este aplicabila inca din momentul realizarii tranzactiei.