Ce rata lunara se plateste pentru programul Prima Casa?

Ce rata lunara se plateste pentru programul Prima Casa?

 

Detalii

De-a lungul timpului, nu s-au schimbat foarte multe in ceea ce priveste programul Prima Casa. Totusi, plafoanele maxime ale sumelor care se pot acorda au crescut, ceea ce inseamna, implicit, ca si ratele lunare pe care ar trebui sa le platesti au crescut. De asemeni, odata cu acestea a crescut si avansul minim, care este de 5% din suma totala.

De exemplu, pentru o valoare de imprumut de 66.500 si un credit ce se intinde peste o perioada de 30 de ani, rata lunara poate ajunge la suma de 345 euro. Daca doresti sa obtii un credit de 57.000 de euro, vei avea un comision de 0.37%, ceea ce te va face sa scoti lunar, din buzunar, o suma de aproximativ 246 euro. Totusi, trebuie sa tii cont ca aceasta rata se stabileste in functie de banca, aceasta avand propriile comisioane aplicabile. In functie de aceasta, pretul poate fi diferit, crescand sau scazand de la caz la caz.

Plafonul stabilit de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii pentru anul acesta este de 2 miliarde de lei. Pentru a accesa o suma de 40.000 de euro, este nevoie sa ai un venit net de peste 2.000 RON. Daca vrei sa iei 60.000 de euro, atunci vei avea nevoie de un venit net de 3.500 RON.

Pentru a se lua in calcul aceste venituri, este necesar sa fii angajatul unei companii care sa aiba mai mult de zece angajati, de cel putin un an, si toate taxele acesteia sa fie platite la zi. Totusi, nu toate bancile cer acest lucru, unele dintre ele acceptand si dosare ale celor ce lucreaza de doar sase luni.

Un exemplu pentru a afla ce rata pe luna va trebui sa platesti daca accesezi programul Prima Casa este acesta: pentru un credit de 40.000 de euro, va trebui sa platesti 1.072 RON pe luna, dar si un comision de garantare de 451 RON pe an. La acestea se adauga cei 5% ce trebuie sa ii detii in momentul cererii, reprezentand 2000 de euro, pretul raportului de evaluare, care poate ajunge pana la 500 RON, si cel al asigurarii obligatorie a locuintei, care costa 90 RON. Actele notariale tot tu va trebui sa le platesti, acestea costand aproximativ 1.600 RON, dar si taxa de intabulare, care ajunge la 200 RON.

Bancile care dispun de cele mai mare plafoane pentru programul Prima Casa sunt BCR, Banca Transilvania si BRD. Intre acestea, exista mici diferente intre conditiile de aprobare ale dosarului din punctul de vedere al venitului minim acceptat sau al varstei minime.

Comentarii

Nu sunt adaugate comentarii momentan

Adaugă un comentariu